Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΓΕΛΔΕ Σαπών στη Θεσσαλονίκη και τη Βεργίνα

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΓΕΛΔΕ Σαπών που συμμετέχουν στα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων «Πάμε Σινεμά;», «Η τοπική ιστορία των πόλεων της ΑΜΘ μέσα από τον φωτογραφικό φακό των μαθητών μας» και «Σπουδές και Επαγγέλματα» μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς πραγματοποίησαν από τις 12 έως τις 14 Απριλίου εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και τη Βεργίνα.

Την πρώτη ημέρα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, όπου ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος και για τις επαγγελματικές προοπτικές που τους ανοίγονται μετά την αποφοίτησή τους από αυτό. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Κινηματογράφο «Ολύμπιον» ο οποίος αποτελεί τον πιο παλιό κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα διατηρητέα κτήρια της πόλης. Μετά από μια ενημέρωση για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου και την ιστορία του παρακολουθήσαμε την ταινία της Λόρα Βαντέλ «Στην αυλή του σχολείου» με θέμα το σχολικό εκφοβισμό.

Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στις Αιγές, τη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας με την καθοδήγηση επαγγελματία ξεναγού περιηγήθηκαν στην Έκθεση των Βασιλικών θησαυρών των βασιλικών τάφων, καθώς και στο πρόσφατα δοσμένο στο κοινό Ανάκτορο των Αιγών, που χτίστηκε στα χρόνια του Φιλίππου Β΄. Επίσης, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Βερμίου, όπου βρίσκεται η πρώτη εικόνα που λέγεται ότι φιλοτέχνησε ο Απ. Λουκάς για τη Θεοτόκο.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα της εκδρομής μας οι μαθητές και οι μαθήτριές γνώρισαν τον συναρπαστικό κόσμο των ψευδαισθήσεων και της οφθαλμαπάτης μέσα από την επίσκεψή τους στο Museum of Illusions. Τέλος, γνώρισαν καλύτερα την τέχνη της Φωτογραφίας, καθώς είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης- MOMus και στην τρέχουσα έκθεση που είναι αφιερωμένη στο έργο της σπουδαίας Ελληνίδας φωτογράφου Nelly’s, η οποία έχει αποτυπώσει με το φωτογραφικό φακό της χορεύτριες με φόντο τον Παρθενώνα, μουσικούς και χορευτές από την Κρήτη, αγρότισσες από τα Ιωάννινα, κυρίες της Νέας Υόρκης και όχι μόνο.

Μια εκπαιδευτική εκδρομή που θα μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη των μαθητών/τριων του ΓΕΛΔΕ Σαπών αλλά ταυτόχρονα μια εκδρομή με υψηλά στάνταρ γνώσης και μάθησης στο πλαίσιο των παραπάνω δραστηριοτήτων.