ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ (YES) στο ΓΕΛ.Δ.Ε. Σαπών

Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2022-2023 , το ΓΕΛ.Δ.Ε. Σαπών συμμετέχει στη δράση Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (CAMHI), που υλοποιείται στην περιοχή μας από την Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.),  σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Child Mind Institute.

Την Πέμπτη , 30/3/2023,  το σχολείο μας φιλοξένησε τον συντονιστή της δράσης Ψυχικής Υγείας, κύριο Γεώργιο Μόσχο, ο οποίος εκπόνησε στο τμήμα Β2 του σχολείου μας  βιωματική δράση , σχετική με τη θεματολογία του προγράμματος της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε συνάντηση και με τον σύλλογο διδασκόντων, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του Προγράμματος του Κέντρου Αναφοράς Αλεξανδρούπολης, κυρία Νανά Ζελενή και κύριο Νίκο Καμπασελέ.

Η εν λόγω δράση παρουσιάστηκε και εφαρμόστηκε πιλοτικά τον Φεβρουάριο του 2023 στις Εφηβικές Συμβουλευτικές Ομάδες (ΕΣΟ) του προγράμματος νεανικής συμμετοχής YES της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, οι οποίες λειτουργούν στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το ΥΠΑΙΘ/ΙΕΠ εκπαιδευτικού προγράμματος «Συζητώντας για την ψυχική υγεία», όπως παρατίθεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

(https://edu-gate.minedu.gov.gr/index.php/2022-10-11-07-02-11/5751-2022-11-21-07-20-40).

Η συνάντηση στο τμήμα Β2 διήρκεσε 2 διδακτικές ώρες του ωρολογίου προγράμματος, κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν σχετικές συζητήσεις, δράσεις, βιωματικά εργαστήρια και συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους μαθητές/τριες.  Ως κεντρική θεματική επιλέχθηκε «Το άγχος και το στρες στην εφηβεία». Η προτεινόμενη δράση είχε στόχο να συζητηθούν τα αίτια και οι μορφές εκδήλωσης του άγχους στα παιδιά εφηβικής ηλικίας και να διατυπωθούν απόψεις των μαθητών /τριών σχετικά με τη διαχείρισή του, οι οποίες πρόκειται να αξιοποιηθούν σε μελλοντικές επιμορφώσεις. Ένας ακόμη στόχος ήταν η ενίσχυση της δικτύωσης των σχολικών κοινοτήτων με τις υπάρχουσες δημόσιες δομές ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.

Τον συντονιστή και τους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της δράσης του ΓΕΛ.Δ.Ε. Σαπών, Ζερδελή Σοφία  και Παπανδρώνου Γεώργιος , κλάδου ΠΕ02,  οι οποίοι συμμετείχαν στις σχετικές δράσεις.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους μαθητές μας, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και ενθουσιασμό και αντεπεξήλθαν στις βιωματικές δράσεις με τον καλύτερο τρόπο!