Εκδήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου’

Την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, το ΓΕΛ.ΔΕ Σαπών σε συνεργασία με το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής και με την υποστηρικτική συμμετοχή του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποίησε στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής εκδήλωση με ομιλητή τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Κομοτηνής και κάτοχο της έδρας ? Jean Monnet?, κ. Μ. Χρυσομάλλη και θέμα: “Ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελεύθερη κυκλοφορία των σπουδαστών, τα δικαιώματα των νέων στην Ε.Ε. στην εργασία και στην εκπαίδευση”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το ΓΕΛ.ΔΕ Σαπών, προκειμένου να λάβει τον τίτλο του «Σχολείου-Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και τις συμπληρώνει, με απώτερο σκοπό την διάδοση καλών πρακτικών και την ανάδειξη της δημιουργικότητας και του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων σχολείων.

Στην ομιλία του ο κος Χρυσομάλλης τόνισε ότι η  Ευρωπαϊκή ιθαγένεια δεν είναι ευρωπαϊκή αξία καθαυτή, αλλά η προϋπόθεση για τα δικαιώματα τα οποία παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Παράλληλα, όμως, η Ευρωπαϊκή ιθαγένεια απαιτεί – τουλάχιστον ηθικά – ότι οι κάτοχοί της σέβονται τις αξίες και τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ομιλητής εμφατικά διατύπωσε ότι η ευρωπαϊκή ιθαγένεια δεν αντικαθιστά την Ελληνική, αλλά είναι επιπρόσθετη και ανέπτυξε τα δικαιώματα που έχουν οι νέοι δεδομένης της Ευρωπαϊκής τους ιθαγένειας και αφορούν τόσο στη διαμονή και μετακίνηση τους μεταξύ των χωρών μελών, όσο και στις σπουδές, την εργασία, τις κοινωνικές παροχές και τα οικογενειακά δικαιώματα. Κάνοντας δε αναφορά στον εορτασμό της «Ημέρας της Γυναίκας», περιέγραψε την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα θέματα που αφορούν στην ισότητα των δύο φύλων, τις προοπτικές και τις δικλείδες προστασίας τους.

Παρούσες στην ομιλία ήταν η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης κα Κοσμίδου Μαριγούλα, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, κα Σχοινά Κατερίνα και η υπεύθυνη του Europe Direct (Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης ) Κομοτηνής, κα Γκατζίνη Ηράκλεια.

Στην ομάδα των καθηγητών που υποστηρίζουν το Πρόγραμμα ?Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-EPAS?, ανήκουν ο Διευθυντής, κ. Βασιλειάδης Μιχαήλ και οι εκπαιδευτικοί, Αλεξιάδου Σταυρούλα ΠΕ02, Λιβεριάδου Νίκη ΠΕ03 και Καλτσαράς Αδαμάντιος ΠΕ03.