Το ΓΕΛ ΔΕ Σαπών «Σχολείο Πρέσβης» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε μια χρονιά με τις αιτήσεις να ξεπερνούν  τις 240 από όλη την Ελλάδα,  το Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης  για πρώτη φορά επιλέχθηκε να  συμμετάσχει  στο νέο κύκλο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Σκοπός του Προγράμματος είναι ο σεβασμός στη δημοκρατία και στους δημοκρατικούς θεσμούς, ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη διαφορετικότητα, στην ισότητα, στην αλληλεγγύη, στην απόρριψη κάθε μορφής βίας, ρατσισμού, ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας.

Συμπληρωματικά, οι μαθητές μαθαίνουν κι εξοικειώνονται με τις πολιτικές των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και ιδιαίτερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το  οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η ομάδα των μαθητών που συμμετέχει, προγραμματίζει και υλοποιεί δράσεις σχετικές με ποικίλα θέματα, που αφορούν την καθημερινότητά μας ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου. Τον Δεκέμβριο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

(10 Δεκεμβρίου) οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προχώρησαν στη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού γνώσεων, στο οποίο όλες οι ερωτήσεις σχετίζονταν με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ανθρώπινα δικαιώματά και να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα της καταπάτησης τους. Στη δημιουργία του παιχνιδιού είχαμε και την πολύτιμη βοήθεια των φοιτητριών του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ, που έκαναν την πρακτική τους άσκηση στο ΓΕΛΔΕ Σαπών.

Εκτός από το Διευθυντή, κ. Βασιλειάδη Μιχαήλ, στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί, Αλεξιάδου Σταυρούλα ΠΕ02, Λιβεριάδου Νίκη ΠΕ03 και Καλτσαράς Αδαμάντιος ΠΕ03.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουμε δημιουργήσει λογαριασμό στο Instagram, προκειμένου να μπορούμε να επικοινωνούμε τις δράσεις μας και να αλληλεπιδρούμε με τη σχολική κοινότητα και όχι μόνο.