Category Archives: Καθηγητές

Μια μέρα ενός Προγραμματιστή στην εργασία του

Στο πλαίσιο του προγράμματος “αγωγής σταδιοδρομίας” με θέμα: “Σπουδές & Επαγγέλματα” που στην πραγματικότητα ακουμπά τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό και υλοποιεί το σχολείο μας, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του προγράμματος είχαν σήμερα την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό πρόγραμμα “The Tipping Point” (TTP) το οποίο εντάξαμε στο ως άνω πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας. Read more

H σημασία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας – Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία

Είχαμε τη χαρά να υλοποιηθεί την Τρίτη 16 Απριλίου  στο Λύκειο μας, δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού της Β΄και Γ΄τάξης στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας από το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Την δράση συντόνισε η Επισκέπτρια Υγείας κα Παγώνα Κόφα,και αφορούσε δύο θεματικές ενότητες:
  •  την σημασία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και
  •  την Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία.

Η Εθελοντική Αιμοδοσία είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την αξία της προσφοράς αίματος. Η Δράση της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας αφορούσε ζητήματα Σεξουαλικής Αγωγής στην Εφηβεία και τρόπους προστασίας και πρόληψης.

Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΓΕΛΔΕ Σαπών στη Θεσσαλονίκη και τη Βεργίνα

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΓΕΛΔΕ Σαπών που συμμετέχουν στα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων «Πάμε Σινεμά;», «Η τοπική ιστορία των πόλεων της ΑΜΘ μέσα από τον φωτογραφικό φακό των μαθητών μας» και «Σπουδές και Επαγγέλματα» μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς πραγματοποίησαν από τις 12 έως τις 14 Απριλίου εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και τη Βεργίνα.

Την πρώτη ημέρα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, όπου ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος και για τις επαγγελματικές προοπτικές που τους ανοίγονται μετά την αποφοίτησή τους από αυτό. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Κινηματογράφο «Ολύμπιον» ο οποίος αποτελεί τον πιο παλιό κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα διατηρητέα κτήρια της πόλης. Μετά από μια ενημέρωση για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου και την ιστορία του παρακολουθήσαμε την ταινία της Λόρα Βαντέλ «Στην αυλή του σχολείου» με θέμα το σχολικό εκφοβισμό.

Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στις Αιγές, τη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας με την καθοδήγηση επαγγελματία ξεναγού περιηγήθηκαν στην Έκθεση των Βασιλικών θησαυρών των βασιλικών τάφων, καθώς και στο πρόσφατα δοσμένο στο κοινό Ανάκτορο των Αιγών, που χτίστηκε στα χρόνια του Φιλίππου Β΄. Επίσης, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Βερμίου, όπου βρίσκεται η πρώτη εικόνα που λέγεται ότι φιλοτέχνησε ο Απ. Λουκάς για τη Θεοτόκο. Read more

Ενδοσχολική Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών – Σχολική Διαρροή : Αίτια και Πρόληψη

Στις 8 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας από τους ειδικούς επαγγελματίες του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Σαπών με θέμα «Σχολική Διαρροή: Αίτια και Πρόληψη». Οι εκπαιδευτικοί μας είχαν την ευκαιρία με βιωματικό τρόπο να ενημερωθούν για τους λόγους που οι μαθητές επιλέγουν την εγκατάλειψη του σχολείου ή τη σποραδική φοίτηση σε αυτό, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό του φαινομένου.

Η συγκεκριμένη επιμόρφωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας και εντάσσεται στον άξονα «Σχολική διαρροή και φοίτηση» και στο δείκτη «Παρακολούθηση και μείωση της άτακτης/σποραδικής φοίτησης και σχολικής διαρροής».

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Σαπών για την τόσο εποικοδομητική συνεργασία. Read more

Βιωματική Δράση – Ασφαλής περιήγηση στο διαδίκτυο και διαδικτυακές απάτες

Στις 4 Απριλίου 2024, στο σχολείο μας σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Σαπών πραγματοποιήθηκε βιωματική δράση με θέμα την ασφαλή περιήγηση στο Διαδίκτυο. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης οι μαθητές της Γ´ Λυκείου είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις διαδικτυακές απάτες που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους, όπως υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, χρηματικών συναλλαγών κ.α. Παράλληλα, τους δόθηκαν χρήσιμες πρακτικές συμβουλές, ώστε να μπορούν να τις ανιχνεύουν και κατά συνέπεια να τις αποφεύγουν. Read more

Ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών του ΓΕΛ ΔΕ Σαπών στην Ξάνθη – 26 Μαρτίου 2024

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στα σχολικά προγράμματα «Η τοπική ιστορία της ΑΜΘ μέσα από το φωτογραφικό φακό των μαθητών μας» και «Πάμε Σινεμά;», συνοδευόμενοι από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, κα. Αλεξιάδου Σταυρούλα και κ. Καλτσαρά Αδαμάντιο, επισκέφθηκαν την πόλη της Ξάνθης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο «Σπίτι της Σκιάς» από τον καλλιτέχνη και να ενημερωθούν για την ιδιαίτερη αυτή μορφή τέχνης. Η περιήγηση στα στενά της Παλαιάς Πόλης της Ξάνθης συνεχίστηκε  με την εξαιρετική ξενάγηση των υπεύθυνων  του Λαογραφικού Μουσείου. Οι μαθητές άκουσαν τις ιστορίες της Παλιάς Πόλης, όπου συνυπήρχαν αρμονικά Έλληνες και Οθωμανοί έμποροι και εργάτες από τον 19ο αιώνα. Η συνύπαρξη αυτή αποτυπώνεται στην αρχιτεκτονική των πανέμορφων κτιρίων και στα γραφικά σοκάκια. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εντυπωσιάστηκαν από τα σπίτια της δυτικοευρωπαϊκής τεχνοτροπίας, τις κατοικίες των ευκατάστατων οικογενειών καπνεμπόρων, καθώς και τα κονάκια με την ιδιαίτερη βαλκανική αρχιτεκτονική που συντηρούνται ως ανάμνηση του παρελθόντος. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την περιήγηση στο κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου, το οποίο παλαιότερα αποτελούσε την κατοικία των αδερφών Κουγιουμτζόγλου. Οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο φέρνοντας μαζί τους πλούσιο υλικό από φωτογραφίες και βίντεο μιας πόλης που αποτελεί πηγή έμπνευσης. Read more

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 στο ΓΕΛ ΔΕ Σαπών

Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821. Το πρόγραμμα περιλάμβανε το χρονικό των γεγονότων, σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, ποιήματα και διαχρονικά τραγούδια, ερμηνευμένα εξαιρετικά από μαθήτριες, που προκάλεσαν υπερηφάνεια και συγκίνηση.

Στο τέλος τα εκδήλωσής απονεμήθηκαν βραβεία στις τρεις πρώτες μαθήτριες που ξεχώρισαν με τις ποιητικές δημιουργίες τους και αναμνηστικοί έπαινοι στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Ποίησης με τίτλο «Έρωτας», που διοργάνωσε το σχολείο μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), και μοιράστηκαν μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα συνθέτοντας τα δικά τους ποιήματα.

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για την ενεργητική συμμετοχή και συνεισφορά τους στην επιτυχή υλοποίηση της εκδήλωσης και ευχόμαστε στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό η ποίηση να ομορφαίνει τη ζωή τους.

“Άκρα του τάφου σιωπή” – από την χορωδία μας.

Read more

« Older Entries