Συμμετοχή του ΓΕΛΔΕ Σαπών στο ERASMUS PLUS στην Ολλανδία

To Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών για την περίοδο 2015-2017 εγκρίθηκε και συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus plus και συνεργάζεται με άλλα δυο σχολεία, ένα από την πόλη Bad Essen της Γερμανίας και ένα από την πόλη Harderwijk της Ολλανδίας.  Για το σκοπό αυτό την εβδομάδα 10 με 16 Απριλίου 2016 μια ομάδα 11 μαθητών και 2 συνοδών καθηγητών μετέβη στο Harderjik της Ολλανδίας για να συμμετάσχει σε κοινή εκπαιδευτική συνάντηση με Γερμανούς και Ολλανδούς μαθητές.

Η ομάδα αποτελούνταν από τους μαθητές:  1. Πορτοκάλογλου Ανδρονίκη,  2. Κοτσάκη Αλεξάνδρα, 3. Τσιτσεράκη Ανθή,  4. Αδαμίδου Μαρία, 5. Φαρασοπούλου Βασιλική, 6. Χαριτοπούλου Ειρήνη, 7. Βιντιλή Ισμαήλ Ετζέμ, 8. Μαλλίδης Αθανάσιος, 9. Μεμέτ Νιχάν, 10. Μπαξεβάνη Βασιλική, 11. Λουκούμη Ιωάννα. Συνοδοί καθηγητές ήταν οι: Ψήφας Ιωάννης και Μηλιώνης Ματθαίος.

_L6A6641

Η ομάδα του σχολείου μας έφτασε στο Άμστερνταμ την Κυριακή 10 Απριλίου και έγινε δεκτή με πολύ θέρμη από τους μαθητές και τους γονείς τους που για μια εβδομάδα επρόκειτο να τους φιλοξενήσουν.

_L6A6636

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την επόμενη μέρα Δευτέρα 11 Απριλίου με υποδοχή στο σχολείο από τη Διευθύντρια τους καθηγητές αλλά και τους μαθητές του σχολείου του Harderjik, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας έγιναν δεκτοί από το Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος καλωσόρισε τους μαθητές στην πόλη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας παρατέθηκε διεθνές δείπνο στο χώρο του σχολείου με εθνικά φαγητά από κάθε χώρα που ετοίμασαν οι μαθητές.

Η επόμενη μέρα Τρίτη 12 Απριλίου ήταν αφιερωμένη στην επεξεργασία του προγράμματος και την παραγωγή υλικού. Οι μαθητές είχαν σαν θέμα επεξεργασίας «η Ευρώπη του σήμερα» και έπρεπε χωρισμένοι σε έντεκα ομάδες (κάθε μια από τις οποίες περιελάμβανε έναν Έλληνα, έναν Ολλανδό και έναν Γερμανό) να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη σε ένα από τα εξής θέματα: 1) Οικονομία, 2) Πολιτική, 3) Κοινωνικά Προβλήματα, 4) Μετανάστευση, 5) Μουσική, 6) Λογοτεχνία, 7) Περιβάλλον, 8) Μόδα, 9) Αθλητισμός, 10) Τρόπος Ζωής, 11) Τέχνη. Σκοπός ήταν μέσα από την επεξεργασία και τον χωρισμό κατά ομάδες τα παιδιά να γνωρίσουν πτυχές της Ευρώπης του σήμερα καθώς και τις ιδιαιτερότητες ή τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζει κάθε μια από τις χώρες που συμμετέχουν. Ακολούθησε γενική παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην κεντρική αίθουσα του σχολείου.  Η  μέρα έκλεισε με αθλητικές δραστηριότητες και σπορ που είναι γνωστά στην Ολλανδία.

Η Τετάρτη 13 Απριλίου ήταν αφιερωμένη στο όμορφο Άμστερνταμ, την πρωτεύουσα της Ολλανδίας, μια πόλη χτισμένη κυριολεκτικά πάνω στο νερό που τη διασχίζουν πάρα πολλά κανάλια. Η μέρα ξεκίνησε με βαρκάδα στα κανάλια του Άμστερνταμ. Ο καιρός ήταν εξαιρετικός και το θέαμα των καναλιών ανάμεσα σε κτήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής υπέροχο. Το μεσημέρι περιελάμβανε επίσκεψη στο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Άμστερνταμ.

Την Πέμπτη 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην πόλη Delft. Η πόλη αυτή βρίσκεται στο νότο της χώρας μεταξύ Χάγης και Ρότερνταμ. Πρόκειται για μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη με μοναδικά κτήρια καθεδρικούς ναούς και κάστρα. Παράλληλα η πόλη αυτή είναι και εκπαιδευτικό κέντρο της Ολλανδίας με πολλές πανεπιστημιακές σχολές. Η μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο «Science Center» και στην συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης. Η μέρα έκλεισε με δείπνο που παρέθεσε το σχολείο του Hardejik για όλους τους συμμετέχοντες.

Η Παρασκευή 15 Απριλίου ήταν μέρα αναχώρησης των Γερμανών. Το πρωί παρατέθηκε πρωινό στο σχολείο, βγήκαν οι καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες και δόθηκαν τα αναμνηστικά. Ενώ τα ξημερώματα του Σαββάτου αναχώρησε και η ομάδα των Σαπών, όπου μέσω Θεσσαλονίκης επέστρεψε στην Ελλάδα.

IMG_20160415_115724

Η όλη εμπειρία ήταν μοναδική, δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν νέους φίλους αλλά και μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα τόσο μακρινή από τη δική μας. Η συνέχεια του προγράμματος θα είναι στην Ελλάδα καθώς μεταξύ 26 και 30 Σεπτεμβρίου περιμένουμε να φιλοξενήσουμε στον τόπο μας τόσο τους Ολλανδούς όσο και τους Γερμανούς φίλους μας.

DSC08219