Επίσκεψη στο Κατάρ

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα αποστολή δέκα μαθητών συνοδευόμενη από τους Ψήφα Ιωάννη και Παπανδρώνου Γεώργιο, καθηγητές του Γενικού Διαπολιτισμικού Λυκείου Σαπών ταξίδεψε στη Ντόχα του Κατάρ προκειμένου να λάβει μέρος στο μεγάλο συνέδριο που διοργανώνει η Aspire Academy υπό την Υψηλή εποπτεία του Εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani.
Το θέμα του συνεδρίου με τον τίτλο Doha Goals Forum ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και το ρόλο που μπορεί αυτός να παίξει στην οικονομική ανάπτυξη, στη συνεργασία μέσα στην κοινωνία, ειδικότερα εξετάστηκε ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στις διαπολιτισμικές κοινωνίες, καθώς ο αθλητισμός είναι παράγοντας που ενώνει τους ανθρώπους κάτω από κοινούς στόχους.


Για τους μαθητές του σχολείου μας η συμμετοχή στο συνέδριο αυτό ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποκομίσουν καινούργιες εμπειρίες, να ταξιδέψουν σε μια τόσο μακρινή και διαφορετική χώρα της Ασίας αλλά και να πάρουν ενεργά μέρος στις διεργασίες του συνεδρίου. Ειδικότερα, η ομάδα των μαθητών ασχολήθηκε με το θέμα της οικιστικής ανάπλασης και της ανάπτυξης που μπορεί να προέλθει από τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων σε μια τοπική κοινωνία. Επίσης κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών κάποιοι από τους μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παίξουν ποδόσφαιρο στα εξαιρετικά διαμορφωμένα γήπεδα που έχει δημιουργήσει το Κράτος του Κατάρ.
Στο συνέδριο αυτό πήραν μέρος παράλληλα άλλοι 400 μαθητές από όλο τον κόσμο, καθώς και πολλοί μεγάλοι παράγοντες του αθλητισμού όπως οι χρυσοί Ολυμπιονίκες, Μάικλ Τζόνσον, Νάτια Κομανέτσι, Μάικλ Μπόλτον, Κατερινα Βίττ και πολλοί άλλοι. Η ομάδα μας είχε την ευκαιρία να συναντήσει κάποιους από αυτούς, όπως επίσης τη χρυσή ολυμπιονίκη του 2004 Σοφία Μπεκατώρου και τη ραλίστρια Burcu ?etinkaya.
Το όλο γεγονός θεωρείται μια ευτυχής συγκυρία και μια μοναδική ευκαιρία για το σχολείο εφόσον ένας από τους βασικούς στόχους της μαθητών, καθηγητών και γονέων είναι το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και η πρόσληψη όσο το δυνατόν περισσότερων εμπειριών και παραστάσεων από ην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Να σημειωθεί δε πως, εφόσον υπάρξει η κατάλληλη υποστήριξη, το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και την επόμενη σχολική χρονιά.