Το ΓΕΛΔΕ Σαπών στη γιορτή του Πανεπιστημίου για τα 30 χρόνια ERASMUS

Το Γραφείο Erasmus+ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διοργάνωσαν την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 εορτή για τα 30 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος Erasmus+.

Στο κατάμεστο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης φιλοξενήθηκε η εκδήλωση. Ξεκίνησε με χαιρετισμό του πρύτανη Αθανάσιο Καραμπίνη με τον ίδιο να καλωσορίζει τους μαθητές της Περιφέρειας καλώντας τους να γνωρίσουν όχι μόνο το πρόγραμμα, αλλά το ίδιο το πανεπιστήμιο, λέγοντας χαρακτηριστικά “το campus είναι πάντα ανοιχτό για εσάς”. Μιλώντας ειδικότερα για το Erasmus+, έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να διευρύνουν τους ακαδημαϊκούς τους ορίζοντες. Εξήρε την προσφορά του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για την συμβολή του στην υλοποίηση του προγράμματος στο ΔΠΘ. Ευχήθηκε τέλος η γιορτή αυτή για τα 30 χρόνια Erasmus+ να αποτελέσει την αφορμή της γνωριμίας των μαθητών της περιφέρειας με το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστικαν δράσεις που υλοποιήθηκαν στo πλαίσιo του προγράμματος Erasmus+, το σημαντικότερο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, από το Δ.Π.Θ, σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλους φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Το σχολείο μας εκπροσώπησαν στην εκδήλωση οι μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου καθώς και με εισήγησή του ο υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος κ Ιωάννης Ψήφας. Κατά την εισήγησή του μεταξύ άλλων ανέφερε:

Το πρόγραμμά μας ονομάζεται: «Καταργώντας τα σύνορα;! Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η επίδρασή του σε ευρωπαϊκά συμφραζόμενα-χτες-σήμερα-αύριο». συνοπτικά DOMINO, ονομασία η οποία προέρχεται από τα αρχικά του προγράμματος στη γερμανική γλώσσα. Στο πρόγραμμα μετέχουμε σχολεία από τρεις χώρες. Πρόκειται για το Γυμνάσιο του Bad Essen της Γερμανίας, το Κολλέγιο του Harderjik της Ολλανδίας και το Λύκειο Σαπών από Ελλάδα.

Το βασικό θέμα το οποίο διαπραγματεύεται το πρόγραμμα αφορά την ευρωπαϊκή ταυτότητα των νέων πολιτών. Είναι δομημένο πάνω σε τρεις άξονες που αφορούν α) την Ευρώπη πριν 20 χρόνια β) την Ευρώπη σήμερα γ) την Ευρώπη του αύριο. Οι μαθητές εξερευνούν και αποτυπώνουν τους τρεις άξονες μέσα από την αναζήτηση και διαπραγμάτευση έντεκα υποθεμάτων που είναι τα εξής: τέχνη, μουσική, λογοτεχνία, μόδα, τρόπος ζωής, φυσικό περιβάλλον, αθλητισμός, κοινωνικά προβλήματα, πολιτική, οικονομία. Στα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα εργάζονται στη χώρα τους, ενώ κατά τις δια ζώσης συναντήσεις στις τρεις χώρες συνθέτουν μια κοινή παρουσίαση. Το υλικό που παράγουν κάθε φορά το αναρτούν σε blog που διατηρούν με αναρτήσεις. Περισσότερες πληροφορίες: http://dominosapes.blogspot.gr/.

Το πρόγραμμά μας οδεύει ήδη στην ολοκλήρωσή του. Βρεθήκαμε τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Γερμανία, όπου έγιναν όλες οι συνεννοήσεις και διευθετήθηκαν πρακτικά ζητήματα. Τον Απρίλιο του 2016 συναντηθήκαμε στο Harderjik της Ολλανδίας ενώ το Δεκέμβριο του 2016 στο Bad Essen της Γερμανίας. Τον προσεχή Ιούνιο αναμένετε να επισκεφθούν την Ελλάδα οι εταίροι καθηγητές προκειμένου να γίνει η αξιολόγηση και το κλείσιμο του έργου.